Hur är läget?
Tack, det är just nu en utmanande men också utvecklande tid. Många kommuner står inför stora demografiska utmaningar framöver med färre som ska försörja fler. När då också räntor ökar, statliga bidrag minskar och klimatkrisen blir allt mer närvarande så innebär det att vi behöver våga testa nya effektiva arbetssätt för att lyckas med vårt uppdrag. I det inkluderas att våga prioritera och öka transparensen i förutsättningarna vid uppstart av nya samhällsbyggnadsprojekt. Allt för att säkerställa möjlighet till genomförande vilket är något som jag ser som spännande och som jag ser gynnar samarbetet mellan olika aktörer i samhällsbyggnadssektorn.
Nynäshamn har fått goda omdömen av byggaktörer som verkar i kommunen, vad tror du är framgångsfaktorn för att nå ett så bra resultat?
Först och främst så är det såklart väldigt roligt att vi fått så fina omdömen! Min uppfattning är att ett starkt engagemang för att kommunen ska utvecklas och växa hos både politik och medarbetare är en bidragande faktor. Därtill så ser jag att förvaltningen arbetat prioriterat med arbetssätt, bemötande och att lyssna in byggaktörens perspektiv för att nå genomförbarhet i projekten. Detta tror jag också uppmärksammas av byggaktörerna.
Hur ser Nynäshamn på det rådande läget där många aktörer har svårt att få igång projekt?
Det är en oerhört utmanande tid vi verkar i och den ställer nya krav på samverkan mellan kommun och aktör för att lyckas driva projekt till genomförande. Vissa projekt kommer att behöva avbrytas eller skjutas på i tiden men vi ser också projekt som sålt bra och byggstartar i år. Nynäshamn har en fördel i att priserna för en bostad här är lägre än i många kranskommuner till Stockholm. Det gör att många fortfarande kan efterfråga en bostad i kommunens större tätorter. Det tuffa ekonomiska läget kan då bidra till att allt fler söker sig till bostäder längre bort från stan för att få ökad livskvalité till lägre pris. Vår förhoppning är att det gör att fler får upp ögonen för Nynäshamn vilket på sikt sedan bidrar till att förutsättningarna för en god tillväxt blir ännu bättre.
Hur är läget?
Som alltid efter ett årsskifte är det fullt upp! Jag försöker välja att fokusera på det som jag kan påverka och det som, trots utmanande omvärldsfaktorer med direkta följder i bygg- och fastighetsbranschen, är bra! Jag glädjer mig åt att allt fler aktörer; kunder, leverantörer, projektörer och samarbetspartners ser fördelarna med samverkan, att jag ges möjlighet till att utvecklas i min yrkesroll och att jag får medverka i flera, spännande projekt.
Vilka är fördelarna med samverkan? Kan det bidra till mer framgångsrika projekt?
Fördelarna är många; både på projekts genomförande och slutresultat. Om jag utgår från min nuvarande yrkesroll, samverkansansvarig på entreprenadbolaget SSEA, sammanfattar jag de enskilt största fördelarna som högre kundnöjdhet och ett arbetssätt som ger goda förutsättningar till långsiktiga relationer. Efter färdigställande utvärderas en entreprenör huvudsakligen utifrån hur väl projektet levererades i tid, mot överenskommen kostnad och upplevd kvalitet. För att motsvara, och överträffa, kundernas förväntningar behöver huvudentreprenör och underentreprenörer ges möjlighet till att förstå prioriteringsordningen i det specifika projektet. Allt är viktigt, men någonting är viktigast. I ett projekt är det sluttiden, i ett annat är det slutkostnaden. Det blir särskilt viktigt i tider som dessa, när omvärldsfaktorer tvingar oss att utvärdera och ompröva exempelvis inköpsstrategi. Jag kan bara tala för mig själv, men som beställande kund var jag aldrig transparent nog att delge mina entreprenörer detta - och då fick vi såklart inte heller maximal utväxling av samarbetet. Det säger sig självt; det är roligare att arbeta med varandra istället för mot varandra och den totala kompetensen är större än den enskilda.
2023 var ett utmanande år för byggbranschen, hur ser du på 2024?
Ja, 2023 var utmanande och 2024 är svårt att sia om. Det är inte en enskild utmaning vi har att hantera utan det är en komplex situation med många styrande parametrar. Jag tror inte på en vändning under 2024, men på en ljusning. Nu krävs det uthållighet, nya tankesätt och inte minst bredare samarbeten.Med det sagt så finns det investeringsvilja i flera geografier och inom flera segment, och jag hoppas att väntade räntesänkningar kan ge positiv effekt på flera av dessa och därmed möjliggöra fler projekt. Hållbarheten blir ännu viktigare; både den sociala, miljömässiga och den ekonomiska och allt fler aktörer utreder renovering- och komplettering av befintliga byggnader snarare än renodlad nyproduktion.
Berätta om Propertywise People!
- Jag har haft den här idén ett tag, att i ett lättillgängligt format hjälpa till att sprida kunskap och erfarenhet i branschen. Nu när det snart är jul så tyckte jag att det var kul att göra det som en julkalender! Förhoppningen är såklart att mottagandet blir bra och att jag kan fortsätta med serien även efter nyår.
Vilka är det vi kommer att möta?
- Tanken är att få med så många olika perspektiv som möjligt så vi kommer att få träffa personer inom stadsbyggnad, affärsutveckling, projekt, kommun m.m. Allt för att ge en så bred bild av fastighets- och samhällsbyggnadsbranschen som möjligt.
Vem riktar sig kalendern till?
- Alla som har ett intresse för fastigheter och samhällsbyggnad hoppas jag ska kunna ha nytta och glädje av Propertywise People! Så se till att sprida ordet till vänner, bekanta och kollegor.
Hur är läget?
- Det är bra, klart jag önskar att vi hade en bättre marknad för försäljning men vi på Selvaag Bostad har den lyckliga situationen att inte vara så exponerade. Jag började jobba 1990 och har hunnit med ganska många marknadssvängningar. I svagare konjunktur krävs det mer ansträngning och ödmjukhet, det kompetensutvecklar branschen och på något konstigt sätt kan jag tycka det är roligare att jobba då, men är väl mina småländska, Lutherska rötter.😊
Vilken är din mest prioriterade fråga just nu?
- Att arbeta resurseffektivt. Vi ska utveckla den svenska byggrättsportföljen med långsiktigt hållbara projekt som möter framtidens efterfrågan och behov, men samtidigt hålla i kostnaderna, både våra egna och andras.
Vad önskar du dig i julklapp?
- Professionellt – lägre ränta. Som människa - fred på jorden (det skulle ju även till stor del lösa ränteproblematiken)och förstås ett framgångsrikt COP28 möte.
Hur är läget?
- Med mig är det bra! Det är ju himla spännande att vara ny på jobbet😊
Vilken är din mest prioriterade fråga just nu?
- Jag tänker dag och natt på Marievik! Hur återbrukar man egentligen en hel stadsdel? Både vad gäller själva byggnaderna och hur man gjuter nytt stadsliv i sömniga gator och bottenvåningar.
Vilken är din framtidsspaning inför 2024?
- Att de fastighetsägare som kan hjälpa hyresgästerna att få tillbaka sina anställda till kontoret kommer vara de som står starkast. Självklart är attraktiva kontorsmiljöer otroligt viktiga, men är jag övertygad om att nyckeln är att finnas på en plats med ett stadsliv som är både härligt och som hjälper människor att lösa livspusslet.
Hur är läget?
- Läget är bra! Känns som om vi befinner oss i stormens öga. På kontoret fokuserar vi på hållbarhet och vad vi som arkitekter kan göra för att bidra.
Vad önskar du dig i julklapp?
- Fred och stabilitet!
Vilken är din spaning inför 2024?
- Min spaning är att det kommer att fortsätta vara tufft ett tag till. AI kommer att få allt mer genomslagskraft och jag tror att det kommer att påverka vårt arbete fundamentalt. Gamla sanningar kommer att ställas på ända. Jag är positiv, vi är flexibla, nyfikna och framförallt kreativa. Det tror jag är framgångsfaktorer under 2024.
Hur är läget?
- Det är bra! Även om fastighetsbranschen har stått inför tuffa utmaningar under 2023 tycker jag att branschen som helhet har stått emot bra. Vi på Skanska har nu under senhösten utökat vår fastighetsportfölj här i Stockholm med ytterligare en fin fastighet, Sthlm 04 i Hammarby Sjöstad och bygger upp vår fastighetsportfölj enligt plan. Det är en skakig omvärld och mycket som sker men det gäller att fokusera på det som man kan påverka.
Vilken är branschens mest prioriterade fråga just nu?
- Jag vill säga att det är att bibehålla relevansen av kontoret som en plats för människor att mötas på. Jag är övertygad om att kontoret behövs och att resultatet av vårt arbete blir bättre när vi är tillsammans. Fokus framåt för de flesta i branschen tror jag ligger på att skapa attraktiva platser där människorvillvara och där hyresgästerna når framgång genomattvara. Jag tror många likt mig, funderar på vad just sådana platser ska innehålla.
Vad önskar du dig i julklapp?
- Det skulle vara roligt att komma över någon fin projektmöjlighet under 2024. Men innan jag börjar tänka på det så önskar jag mig själv och alla andra en lugn och fin jul med tid för återhämtning och reflektion.
Hur är läget?
- I motvind tvingas vi arbeta med nya förutsättningar. I en skakig värld söker vi trygghet och jag ser en längtan av närhet till varandra efter år av turbulens. Läge, läge, läge får sig en kompis i relationer, relationer, relationer.
Vad tar du med dig från 2023 in i 2024?
- Det faktum att social hållbarhet börjar ta ordentligt med plats, inte minst tack vare den nya hållbarhetsrapporteringen. En viktig utveckling då vi har samhällsutmaningar att lösa som vi i fastighetsbranschen har goda möjligheter att bli hjältar kring samtidigt som vi skapar attraktiva miljöer att bo och verka i. Win-win-win projekt är det enda jag letar efter.
Vad önskar du dig i julklapp?
- Fred på jorden och att 📗Grannskapsrevolutionen blir en given inflyttningspresent hos alla bostadsbolag för ökad gemenskap och trygga grannskap. Vi behöver skaka liv i den outnyttjade potential och alla livschanser som finns i våra grannskap.
Hur är läget?
- Det är utmanande men roligt! Vi kämpar med nya räntenivåer och finansieringsutmaningar som får följdeffekter i form av lägre investeringstakt. Det är en spännande tid då vi alla utmanas i våra prioriteringar och då vi behöver hitta kreativa samarbeten och lösningar för att komma framåt.
Vilken är din mest prioriterade fråga just nu?
- Våra prioriteringar ligger just nu på att skapa flexibilitet i avtal och detaljplaner för att möjliggöra investering i en tid när det finns en fungerande marknad. En annan prioritet är att, trots en tuff marknad, fortsätta erbjuda våra kunder hållbara och moderna lösningar.
Vad tar du med dig från 2023 in i 2024?
- Att det finns sätt att möjliggöra affärer tillsammans med kommuner och kunder trots vikande konjunktur. Tuffa tider skapar nya möjligheter!
Hur är läget?
- Full fart och en aktiv uthyrningsmarknad. Q4 slutspurten har vaknat till lite senare än tidigare år men nu är det väldigt mycket rörelse och vi skriver en hel del avtal.
Vilken är din mest prioriterade fråga just nu?
- Då vi är länken mellan fastighetsägaren och hyresgästen så är utmaningen att hitta balansen i affären. I en förändrad marknad behöver vi vara extra på tårna och hitta lösningarna för att parterna ska mötas.
3.Vilken är din framtidsspaning inför 2024?
- Min känsla är att Q1 kommer bjuda på många nyuthyrningar. Det kommer även att komma ut fler och större ytor i city pga flyttströmmar och andrahandsuthyrningar.
Hur är läget?
- Vi upplever, likt många andra, att bolag som arbetar med bostadsutveckling avvaktar med byggstart för nya projekt. Däremot upplever vi fortsatt ett stort intresse hos våra klienter att köpa utvecklingsfastigheter för bostäder, där ny detaljplan ligger ett par år bort. Vi ser också ett fortsatt intresse för byggrätter och utvecklingsfastigheter inom framförallt logistik, men även industri. I övrigt har vi upplevt en lägre transaktionsvolym under hösten än vad vi normalt upplever, men en ökning i tvister avseende i t.ex. entreprenader och hyresavtal.
Vad tar du med dig från 2023 in i 2024?
- Att det trots sämre tider, med utmaningar för de flesta bolag, finns många kapitalstarka aktörer med framtidstro och som vill göra affärer. Jag hoppas att det fortsätter under 2024 och att framtidstron stärks.
Vad önskar du dig i julklapp?
- En tydlig stabilisering i ränteläget vore ju inte fel, och att inflationen hålls på rimliga nivåer. Mest av allt önskar jag mig dock en lugn och trevlig jul med nära och kära.
Hur är läget?
- Det är lite splittrat på ett väldigt positivt sätt! Jag flänger mellan Avenyprojeketet i Göteborg och spännande platsutveckling i Malmö, med Jernhusen och Malmö stad. Och så en hel del kul samarbeten här på hemmaplan i Stockholm såklart.
Vad tar du med dig från 2023 in i 2024?
- Det jag tar med mig är att stadsliv och socialt hållbara platser – vilket är vår kärnverksamhet - äntligen börjar slå igenom på bred front. Den bistra marknaden har gjort att många skiftat fokus, men faktum kvarstår - de bästa, mest levnadsoptimerade och attraktiva platserna - är de mest eftertraktade och högst värderade.
Vilken är din framtidsspaning?
- Det jag märker hos våra kunder är att fler och fler vill ha hjälp med att positionera sina platser som de bästa kvarteren för att hänga, handla, leva och verka. Att platsen, dess identitet och stadsliv är den viktigaste valutan framåt.
Hur är läget?
- Det är normalt en ganska enkel fråga men i år är den ovanligt komplicerad. Vi har en omvärld som är ovanligt mörk med krig, inflation och höga räntor som pressar privatpersoner och företag. Samtidigt är det en spännande tid, särskilt för Trophi som står väldigt starkt och vi ser flera intressanta affärsmöjligheter.
Vilken är din mest prioriterade fråga just nu?
- Hållbarhet har länge legat högt upp på Trophis agenda och det har varit en stor fråga för oss under 2023 och kommer vara viktig även under 2024. Samtidigt ser vi som sagt intressanta affärsmöjligheter i nuvarande marknad så ett prioriterat område för mig blir även att driva på för att vi ska få till dessa affärer.
Vad tror du vi kan förvänta oss av 2024?
- Jag tror att fastighetsvärdena kommer stabilisera sig under första halvåret vilket även kommer underlätta för transaktionsmarkanden. Utifrån det tror jag att transaktionsvolymen kommer öka, särskilt bland segment med något högre direktavkastning.
Hur är läget?
- Med mig är det fint! Men som verksam i bygg- och fastighetsbranschen och med ett särskilt fokus på den sociala hållbarheten i så kallade socioekonomiskt utsatta stadsdelar i Stockholm, vore det ju förmätet och lite strutsigt världsfrånvänt att säga något annat än att det är inte helt toppen. Vi befinner oss som bekant i en utmanande tid utifrån ett gäng olika parametrar. Samtidigt är ju utmaningar till för att lösas. Så med ett lösningsfokuserat långsiktigt mindset i kombination med ett här och nu-perspektiv synliggöra och förstärka allt som faktiskt är bra (för det finns massor) så är trots allt lägesviben positiv.
Vilken är din mest prioriterade fråga just nu?
- Att prata ett ”just nu- perspektiv” när en jobbar med frågor som rör social hållbarhet är inte helt plättlätt, då det ju handlar om uthållighet och långsiktighet. Det är inte heller helt lätt att prata prioritet då det finns en komplexitet i det jag gör i min roll. Vilket är helt i sin ordning och som det ska vara. Vad som är prioriterat beror på vilken plats jag utgår ifrån och de människor som bor och verkar i det området. Vilka är behoven, drivkrafterna och möjligheterna? Vad har jag som representant för ett allmännyttigt bostadsbolag rådighet över utifrån ett fokus på kund, samhälle – och affärsnytta?
En av utmaningarna, är de grundläggande mänskliga rättigheterna. Om jag bara avgränsar till Stockholm är den sociala polariseringen, klyftor och segregationen som ökar ett faktum. Människor i vår stad ges inte samma demokratiska förutsättningar att leva ett fullgott liv, utan orättfärdiga skillnader. Som stad har vi misslyckats. Skillnaderna i Stockholm är för stora. Vilket inte är okej. Men det är ett bränsle och en drivkraft att vilja göra skillnad, bidra till en positiv samhällsutveckling och skapa förutsättningar för trygga och attraktiva bostadsområden där människor kan och vill bo, verka och allra helst känna hopp och framtidstro.
Hur ser din framtidsspaning ut?
- Social hållbarhet är det nya svarta och min kunskap och kompetens blir äntligen supertrendig och relevant😃 Vi har metoder för att räkna på social hållbarhet och får tydliga bevis på att det genererar affärsnytta, vi förstår värdet att effektmäta våra sociala insatser. Vi har väl utvecklade, systematiserade sociala färd- och affärsplaner och integrerar de sociala hållbarhetsarbetet i allt vi gör som en självklarhet i alla roller. Vi ställer oss frågande varför vi inte har gjort det tidigare eftersom det blir en sådan win-win för både fastighetsbolagen och samhället.
Hur är läget?
- Det rullar på i högt tempo. Läget för branschen är minst sagt utmanande. Hög inflation, snabbt stigande räntor och allt högre byggkostnader har inneburit en giftig cocktail för nybyggandet av bostäder i Sverige. Bostadsbyggandet närmar sig de låga nivåerna vid millennieskiftet, trots att Sveriges befolkning ökat med över 1,6 miljoner människor sedan dess.
Vad tar du med dig från 2023 in i 2024?
- Samarbeten. Vi är många som ser samma utmaningar och som på olika områden och i olika sammanhang kunnat driva på för en bättre fungerande bygg- och bostadsmarknad tillsammans.
Vad önskar du dig i julklapp?
- Att strukturreformer kommer på plats som kan ge förutsättningar för en hög och jämn byggtakt över tid. Ska man nämna två är det slopat skärpt amorteringskrav och friare hyressättning i nyproduktionen. Det är åtgärder som varken driver inflation eller kräver budgetmedel i anspråk och dessutom skulle gå att få på plats snabbt.
Hur är läget?
- Läget är bra. Det är full fart nu de sista veckorna på året. Vi lever i en turbulent men även spännande tid där mycket händer. Det är ofta i svårare tider som viktiga förändringar sker.
Vilken är din mest prioriterade fråga just nu?
- En av mina mest prioriterande frågor är att säkerställa att behovet av samhällsfunktioner tillgodoses på kort- och lång sikt i diverse projekt. I samband med att bostadsbyggandet har mattats av är det viktigt att prioritera planläggning av flerbostadshus och samhällsfunktioner för att möjliggöra att byggandet snabbt kan komma igång när konjunkturen vänder.
Vilken är din spaning inför 2024?
- Vi kommer nog fortsatt ha det tufft under 2024. Jag är dock försiktigt optimistisk och tror att det kommer vara mer aktivitet på transaktionsmarknaden jämfört med i år i och med större förutsägbarhet kring ränteutvecklingen. Byggandet på bred front lär nog dröja. Lokalt kommer vi att ha fullt upp med att ta fram detaljplaner, utveckla våra fastigheter och förhoppningsvis gå ut med försäljning av en fastighetsportfölj, men mer om detta senare.
Med bara dagar kvar till julafton så delar Propertywise idag ut en julklapp till alla i branschen: En podd med hållbara perspektiv på fastighetssverige! Linda Strind och Carl Gavelman bjuder in intressanta gäster och pratar hållbarhet inom en rad områden. Mycket kul och spännande!
Följ Fastighetsfokus med Calle & Linda på LinkedIn för uppdateringar.
Linda, hur kom den här idén till?
- Vi saknade båda en återkommande podd i kortare format med fokus på fastighetsbranschen ur ett hållbarhetsperspektiv. Så vi gjorde slag i saken själva!
Vad kan vi förvänta oss att få höra?
- Vårt första avsnitt heter “Hållbar förvaltning en oanvänd katalysator” och därefter följer ett avsnitt om hur man som byggaktör eller fastighetsutvecklare kan jobba hållbart i tidiga skeden och ett där vi pratarom lämpliga nyckeltal för att mäta hållbarhet. Men vi har fler avsnitt planerade. Intressanta gäster, initierade samtal och konkreta tips – det vågar vi utlova!
GOD JUL & GOTT NYTT ÅR!
Propertywise vill tacka alla deltagare i och följare av Propertywise People! Julkalendern har verkligen uppskattats så det är därför mycket glädjande att kunna meddela att serien fortsätter 2024! Vem vill DU se porträtterad i Propertywise People? Använd kontaktformuläret nedan och nominera din kandidat!
På återseende 2024 och GOD JUL & GOTT NYTT ÅR!
Stort tack för att ni delade med er!
Lina Zakrisson, Emil Natanaelsson, Britta Blaxhult, Caroline Dahlbom, Daniel Kvant Suber, Anna Broman, David Werner, Jenny Kåhre, Tavga Zerdesti, Sima Ghaemi Håkansson, Fredrik Jorstadius, Jon Allesson och Natalie Aranda.